Yatay Sondaj Çalışma Prensibi

Ana sayfa > Yatay Sondaj > Yatay Sondaj Çalışma Prensibi

Uygulama Aşamaları


Aşama1 - Mevcut altyapının ve engellerin güzergah ve kotlarının öğrenilmesi ve pilot delgide izlenecek yolun planlaması.

Aşama2 - Kılavuz(pilot) delginin yapılması: Önceden belirlenen giriş noktasında makina konuçlandırılır ve gerekli emniyet tedbirleri alınır. Zemin yapısına uygun olarak seçilen delgi başlığı delgi tijlerinin ucuna takılır ve içerisine verici yerleştirilir. Takip sistemi yardımıyla her aşamada takip edilerek delgiye başlanır. takip sırasında delgi başlığının anlık derinliği, eğimi, istikameti ve sıcaklığı ölçülerek kayıt altına alınır. Bu ölçülen bilgiler operatör tarafından anında değerlendirilerek delgi yolunda herhangi bir değişiklik yapıp yapmayacağına karar verir. Delgi işlemi boyunca uygulanarak önceden belirlenmiş olan çıkış noktasına ulaşılır ve kılavuz delgi tamamlanmış olur.



Aşama3 - Kılavuz deliğin genişletilmesi: Kılavuz delgi bitip çıkış noktasına ulaşıldığında Delgi Başlığı sökülerek yerine genişletme başlığı takılır. Bu kez çıkış noktasından giriş noktasına doğru bir işlem başlar ve takılan genişletme başlığının çapında bir tünel elde edilir. Tünel içerisine çekilecek olan altyapı borusunun çapına göre bu işlem kademeli olarak daha büyük çaplarda gerekli çap elde edilinceye kadar birkaç kez tekrarlanır.




Aşama4 - Boru çekme aşaması: bu aşama yine çıkış noktasından giriş notasına doğru yani makinaya doğru  yapılır. Yine delgi tijlerinin(borularının) ucuna en son kullanılan geri çekme(genişletme) başlığı takılır ve hemen peşine de boru monte edilerek , borunun ucu giriş noktasında çıkıncaya kadar çekilir. Böylece borunun bir ucu giriş noktasında diğer ucu çıkış noktasında olur ve boru çekme işlemi tamamlanmış olur.